Badanie poziomu cukru we naturze – na czym polega a jak warto je wykonać? Badanie poziomu glukozy we naturze to niepowtarzalne z podstawowych badań diagnostycznych. Kupi ono zapobiegać poważnym schorzeniom trzustki, takim jak cukrzyca, a dość je działać. Dowiedz się, kiedy udać się na badanie, a także która istnieje norma poziomu cukru na czczo a po jedzeniu.
Badanie poziomu cukru we naturze – na czym polega a jak warto je wykonać?
Kiedy zbadać poziom glukozy?
Niektóre symptomy powinny nas szczególnie zaniepokoić. Należą do nich:
osłabienie,
nadmierne pragnienie,
zwiększona potliwość,
silne uczucie głodu,
kołatanie serca,
senność,
zmęczenie,
nawracające infekcje.
Kto powinien przeprowadzać badanie poziomu glukozy? Każdy duży człowiek – raz w roku (szczególnie osoby po 45. roku życia), osoby w ciąży – między 24. a 28. tygodniem (w kierunku wykrycia cukrzycy ciążowej), a więcej osoby z rodziny podwyższonego ryzyka, m.in.:
chorujące na nadciśnienie tętnicze,
borykające się z nadwagą,
unikające wysiłku fizycznego,
po ukończonej cukrzycy ciążowej,
u których istnieje podejrzenie cukrzycy,
ze zdiagnozowanym zespołem policystycznych jajników lub chorobą sercowo-naczyniową.
Kiedy się przygotować do poszukiwania poziomu cukru?
Badanie poziomu glukozy kształtuje się na czczo 12 godzin po spożyciu ostatniego posiłku. Najlepiej wybrać się na nie przed śniadaniem i odrzucić z wcześniejszej aktywności fizycznej. Glukoza to cukier, jaki jest zwodzony i redukowany podczas każdej sytuacje ruchu, wynik badania może to okazać się zaniżony. Dobę przed testem warto również unikać tłustych posiłków i przetworzonych przekąsek.
Jak przebiega badanie?
Badanie poziomu glukozy liczy na przyjęciu próbki krwi z były łokciowej lub opuszki palca. Można dokonać i test obciążenia glukozą, który liczy na poznaniu poziomu cukru we naturze na czczo, a następnie po 1 lub 2 godzinach po doustnym podaniu 75 g glukozy. Jeżeli organizm funkcjonuje prawidłowo, po upływie ostatniego etapu poziom cukru wraca do normy. Gdy nie, stanowi obecne dowód do dalszej diagnostyki pod kątem podejrzenia cukrzycy, chorób trzustki, przysadki mózgowej bądź nadnerczy.
Norma cukru na czczo (u osób młodych): 70-110 mg/dl (3,9-6,1 mmol/l)
Norma cukru po jedzeniu (u osób młodych): < 140 mg/dl (7,8 mmol/l)
Dlaczego poziom cukru rośnie po zjedzeniu posiłku?
Poziom glukozy wzrasta po posiłku, co w konsekwencji wysyła do uwolnienia insuliny (tzw. poposiłkowej) przez trzustkę. Insulina płaci za transport glukozy z natur do tkanek – wpływa ona do ich wnętrza, zaś jej nadmiar magazynowany stanowi w wątrobie. Norma cukru po życiu jest to dziwna z jego poziomu na czczo. Gdy glukozy we naturze jest zbyt mało, wchodzi do tzw. hipoglikemii, której obrazami są bóle głowy, nerwowość czy drgawki. Długotrwały stan hipoglikemii może wywołać nawet do śpiączki.
Gdy poziom cukru wzrośnie, możemy zaobserwować objawy hiperglikemii. Należą do nich: wzmożone pragnienie, częste oddawanie moczu, osłabienie i zmniejszona ostrość widzenia. W niniejszy technika organizm świadczy o zbyt wielkim poziomie glukozy, którą próbuje wydalić. Nagły, przedłużający się stan hiperglikemii może działać niewydolnością poszczególnych organów, uszkodzeniem mózgu lub nawet śpiączką.
zobacz również Badanie poziomu cukru we krwi – na czym polega i kiedy warto je wykonać?